Бил Гејтс ги препорачува овие пет книги за летово

  Billgates-booksНа својот блог Бил Гејтс препорача пет книги кои секој би требало да ги прочита ова лето. Тој вели дека овие книги многу му помогнале да разбере како е да се расте надвор од мејнстримот.

  1. Born a Crime (Тревор Ноа)

  Посбено ја препорачува оваа книга за њубителите на шоупрограмата The Daily Show, затоа што Тревор Ноа е одличен водител. Како негов долгогодишен обожавател, оваа книга со мемоари според Гејтс е совршено летно четиво.

  2. The Heart (Мејлис де Керангалl)

  За оваа книга Гејтс вели дека е поетски роман за жалоста. Гејтс вели изборот на зборовите е толку специфичен што во неколку наврати дури и тој морал да зема речник за да види што значи некој збор.

  3. Homos Deus (Јувал Ноа Харари)

  Гејтс ги фали сите книги од истата авторка, а ја смета за провокативна. Некои од прашањата кои му се мотале по главата во текот на читањето се: Што кога луѓето веќе не би имале што да работат? Што ако го снема тоа што му дава смисла на нашиот живот? Што е воопшто она што му дава смисла на животот?

  4. The Full Life (Џими Картер)

  Едноставно, елегантно, но неверојатно добро напишано. Гејст има само пофални зборови за оваа книга. Преку овие 250 страници ќе навлезете во животот на Картер.

  5. Hilbilly Elegy (Џејмс Дејвид Венс)

  Гејтс признава дека родителите многу му помогнале во животот уште на почетокот на работата, па потоа и финансиски го издржувале додека студирал. Но, главниот лик во оваа книга самиот го кова својот пат до успехот и тоа преку еден од најпрестижните факултети – Јеил.

  (tportal.hr)

  SHARE