Како да воспоставите успешна соработка меѓу стартапот и партнерите

  startup and corporateИдејата дека етаблираните компании и стартапите подобро функционираат кога соработуваат не е нова затоа што на тој начин се поттикнува иновативноста благодарение на искуството, ресурсите и логистиката. Со, и двете страни често премногу внимателно пристапуваат на таквата можност. Тоа го кочи развојот, а такви нешто не е ни малку корисно.

  Ако стартувате или сте стартувале стартап и размислувате за партнерство со некоја веќе постоечка компанија која би ви обезбедила се што ви треба за иновациите да ги пласирате на пазарот, можеби ќе ви помогнат овие совети.

  1. Подгответе се за соработка

  Прво и основно, за како стартап да и пристапите на компанијата и да се претставите мора да осмислите решение за пласман на комерцијалниот пазар. Тоа се темелите, она што генерира приходи, а и профит. Потоа јасно и гласно треба да ги одредите целите, а стартапите мора да инсистираат на тоа компанијата да им понуди стратегија и решенија од претприемнички аспект. Значи, не смее се да падне на товар на стартапот и од самиот почеток треба да се знае кој за што е задолжен.

  2. Создадете win-win врска

  Фокусирајте се на она што можете да го направите едни за други и инсистирајте на таков однос кој носи бенефити за двете страни. Тоа се постигнува со споделување информации, ресурси, знаење… Без тајни и сплетки!

  3. Почитувајте ја потребата за независност

  Негувајте ја својата визија, немојте да заборавите на тоа што е битно. Независноста е она што ве поттикнало и почитувајте ја во секој момент како кај своето опкружување така и кај партнерите. Исто како што како стартап сакате независност при спроведувањето на иновативните идеи така компаниите сакаат независност во нивната работа, која им помага на двете страни.

  4. Јасна комуникација

  Она што сакате и она што ви треба кажете го јасно и гласно, без воздржување. Ако некому нешто му пречи, мора тоа веднаш да го каже затоа што доаѓа до застој.

  5. Бидете флексибилни и трпеливи

  Ништо не доаѓа преку ноќ, слушајте ги советите и не брзајте. Понекогаш е подобро да се оди по заобиколен пат до целта и немојте тврдоглаво да се спротивставувате на се што не ви допаѓа на прв поглед.

  6. Прифатете го неуспехот

  Само 10% од стартапите успеваат, а само еден промил влегуваат во клубот на оние кои заработуваат стотина или повеќе милиони долари. Значи, тешко е да се успее и ако неуспехот ве обесхрабри, значи дека не сте создадени за сето тоа.

  (ICT Business)

  SHARE