Tip of the Week- Почеток


  „Tip of the Week“ се авторски текстови што се објавуваат секој четврток и обработуваат теми од секојдневниот живот коишто помогат да го подобрите вашето лично и професионално работење

  new-beginnings

  Со почетокот на година започнуваат нови работи. Логично е, не за друго, сите да си посакаме и да ни се случат убави работи.

  Но, дали ќе се случат тие работи кои ни ги посакуваат или си ги посакуваме, не зависи само да посакуваш туку навистина и да направиш сè што е во твоја моќ и знаење да се остварат. Но за да се остварат, убаво би било да:

  • - знаете што сакате или посакувате;
  • - бидете реални во своите посакувања;
  • - поставете приоритети;
  • - фрлете се на реализација

  Така, доаѓаме до најтешкиот момент, што да посакате, а при тоа да знаете дека сè што сум го напишал погоре сте го земале предвид. Затоа, при посакувањето на работи кои би сакале да ви се остварат, земете ги предвид и следниве аспекти:

  • - немојте да се плашите од нови работи, пробајте да излезете од комфорната зона и да си посакате нешто, па дури и да е неостварливо;
  • - немојте да се плашите дека нема да успеете – па со тоа да си ставате бариера за посакување на некоја желба и нејзино можно остварување;
  • - нови пријателства – бидете отворени кон можност за нови пријателства, немојте априори да ги одбивате или да не им дадете шанса;
  • - бидете отворени за промени – промени што ќе ви се случат на вас, но и на околината;
  • - големата слика наспроти малите достигнувања – радувајте им се на сите мали достигнувања што ве носат до големата слика, а неуспесите анализирајте ги и следниот пат бидете подобри;
  • - уникатни и креативни – гледајте да бидете уникатни и креативни во тоа што ќе треба да го направите за да си ја остварите желбата;
  • - напишано – гледајте тие неколку желби што ќе си ги посакате да бидат некаде напишани. Така имате можност да се навратите на нив и да ги проверите;

  И кога сум веќе кај ова последново, нека не ве мрзи туку земете молив и ливче и запишете си ги работите што си ги посакувате…

  Со успех во промените

  Калин Бабушку

  Член на тимот МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг

  www.macedonia-consulting.com
  www.macedonia-export.com

  SHARE